מה קורה? נכון שאנחנו כל כך נחמדים ומצאנו כאלו סימונים יפים כדי לסמן את רמת הבוטות של הפוסט?
בפוסט שלפני הקודם, אם אתם זוכרים, שאלו אותי שאלה.
באו ואמרו שמי שלא נשוי, אין לו כלים ואז הוא לא יכול רוחני,
יש לטענה הזאת מקור, אבל ברמה המעשית, היא בכלל לא נכונה. ההפך, היא טענה מסוכנת.
נפתח אם כן בבדיחה די מוצלחת של הרב שלום ארוש (אנחנו צריכים איכשהו להצדיק את הX בסיווג)
ובכן כך מספר כבוד הרב:
האריה התחתן וכל חיות היער הגיעו לחתונה

באיזה שלב, אמר אחד המוזמנים "עכבר שכמוך, למה אתה מדבר לאריה, כאילו הוא אחיך?"
חייך העכרבר והשיב "לפני שהתחתנתי, גם אני הייתי אריה."
טוב זו הבדיחה של הרב ארוש והיא מבטאת דעה רווחת, לפיה חיי האדם לפני נישואיו, אינם משמעותיים, אינם מהווים ניסיון אמיתי וגם אינם יכולים להוות כר להתפתחות רוחנית אמיתית, שיכולה להתרחש רק אחרי שהאדם שהתחתן.
הדעה הזו, בין היתר, מהווה חיזוק בהרבה קבוצות דתיות למגמה להתחתן בגיל צעיר ככל שניתן, כי אז החיים לפתע יהפכו לכאורה, למשמעותיים יותר.
זו כמובן טעות.
כדי להסביר את הנושא אני צריך להתדרדר לקבלה ואני לא אוהב לעשות את זה.
הבלוג הזה לא נועד ללימוד ניו אייג' על כל סוגיו ובכלל זה גם לא קבליזם מודרני. הבעיה שלי היא שמשמעותם של המונחים הקבליים, הינה מורכבת הרבה יותר ממה שמשתמע מההסבר ולכן הסבר כזה, יהיה בהכרח לא מדוייק.
מצד שני, ההסבר הכרחי, מישהו עוד יכול לטעות ולחשוב שהוא צריך להתחתן כדי להגיע למדריגה רוחנית.
טוב,
כשאדם הוא בעל נשמה נמוכה, הוא יכול להכיל מעט מאוד. זה גורם לשתי תופעות הפוכות אצלו. ישנן חוויות שיטלטלו אותוט לגמרי, שיסחפו אותו, ישתלטו אליו ומצד שני, הוא יתעלם מהרבה גירויים נפשיים, כי הם גדולים מכדי שהוא יוכל להכיל אותם.
דוגמא לתופעה הראשונה, היא הערצת זמרים, או קבוצות כדורגל. הפולחן מסביב להופעה או למשחק, השירים, הצבעים והדגלים , מהווים שטף של אנרגיה נפשית ונשמות קטנות של בני נוער משתעבדות לשטף הזה לחלוטין. הם הופכים להיות אוהדים, מעריצים וכן הלאה.
עכשיו ניסתכל על אותו בן נוער מעריץ שרוף, אחרי שהתחתן. הוא מתרגל למתח שיש בחיי משפחה. הוא מבצע מטלות, הוא עובד כדי לשלם את המשכנתה, הוא לוקח את הילדים ולרופא והולך לסופר לקניות וכו'.
עכשיו נניח שפתאום מודיעים לו שיש את אותו משחק כדורגל של הקבוצה הנערצת.
https://www.youtube.com/watch?v=9T40rq3hMLc
בוודאי שהוא ירצה ללכת, אבל יכול להיות שהוא לא ילך.
אולי הוא יצטרך להשאר עם הילדים, אולי הוא יצטרך לקנות משהו דחוף, אולי יש איזו בעיה בבית שתחייב אותו להשאר.
הוא כבר לא בבולמוס להתייצב במשחק, הוא כבר לא בקריז. על זה אומרים המקובלים, שהוא הפך להיות עמיד יותר לאור. אורח החיים שלו, שדורש התמדה, מחוייבות ומאמץ "בנה לו כלים".
אם ננתח את אותו האיש באופן מיקרוסקופי, אנחנו נגלה שביצוע מטלה מעצבנת ומפרכת, היה גורם לאדם להתקומם ולוותר כשהיה נער, אבל משאיר אותו צייתן כעבור כמה שנים, אחרי חתונה ומשפחה.
אז עד כאן זה נראה נכון, אבל תשימו לב, מה שבונה כלים הוא השקעה של מאמץ לאורך זמן.
זו בכלל לא הייתה חייבת להיות חתונה.
אותו נער עם נשמה קטנה, היה יכול באותה מידה להתגייס, ללכת לקורס סמלים, אחר כך לקורס קצינים, לעבור אימונים מפרכים, לעבור הכשרות וסדרות חינוך. גם הוא בנה כלים. למען האמת הכלים שהוא בנה מוצלחים הרבה יותר מהכלים של הנשוי.
גם הקצין הטרי, שומר פינה חמה בליבו לקבוצתו האהובה, אבל הוא יודע שישנם עוד הרבה דברים חשובים בעולם. יש מבצעים, יש מטלות, יש תורנויות ואפילו מדי פעם יוצאים לקרב. הוא כבר לא יכול "לתת את הנשמה" עבור הקבוצה ולא מתכוון לעשות זאת.
עוד יותר מזה, הכלים שבונה הנשוי, הם מאוד סטוכסטיים. האיכות שלהם גרועה, הם כמו בועות המתנפחות באקראי כתוצאה מאילוצים משתנים. לעומתו הקצין בונה כלים באופן הדרגתי ומסודר, מה שזה אומר, שהנשמה שלו, למרות קטנותה הופכת להיות יעילה יותר ויותר.
אז ראינו שמבחינת בנית הכלים, חייל מאומן, מוצלח יותר מאשר בעל טרי, אבל מה לגבי הכשרה רוחנית? נזירות בודהיסטית, קורס יוגה וכן הלאה?
האמת שהאופציות האלו, לא כל כך מדברות אל הנשמות הנמוכות. בבודהיזם הטיבטי, רוב הנזירים הם בעלי נשמות נמוכות, בגלל שהנזירים, נבחרים בילדותם, בגלל שהם בנים צעירים למשפחות בעלות מוגבלות כלכלית, אבל גם אם הם מבצעים טקסים רוחניים, קשה להגיד שישנה משמעות רוחנית למה שהם עושים.
כל מה שנאמר עד עכשיו נכון לנשמות נמוכות. אבל כאן אנו צריכים להזכר בלאו צו שאמר שההבדל בין גדול וקטן, אינו כמותי אלא איכותי. זה נכון בעיקר כשמדברים על נשמות, כי ההתנהגות של נשמות נמוכות וגבוהות היא התנהגות שונה לגמרי.
הנשמות הגבוהות לא זקוקות ל"בנית כלים" באותו אופן של נשמות נמוכות. כלים כאלו וגדולים מאלו, הנשמה הגבוהה יכולה לייצר רק בכוח המחשבה. אצל הנשמות הגבוהות, ההתיחסות לאתגרים שונה, כמעט ההפוכה. כאשר אדם בעל נשמה גבוהה מתחתן, הוא בדרך כלל הופך להיות אובססיבי. השינוי באורח החיים שלו, יכול לגרום לו להתמרדות, למציאת פגמים הכל, למרירות ולאנטאגוניזם.
זה לא ממש מפתיע, כי הנשמות הגדולות מטיבן, בדרך כלל רעבות לאתגרים ולגרויים ונמצאות בחוסר שקט מתמיד.
החים האזרחיים הנורמאלים והמקובלים, לא כל כך מתאימים לנשמה הגבוהה ולכן אותו אדם הופך להיות ההורה שתמיד בא בתלונות לגננת ולמורה, הוא בן זוג כעסן וחסר סבלנות, ויכול להפוך לפדנטי ונרגז גם במגעו עם ילדיו.
נישואים של אדם בעל נשמה גבוהה, הם אתגר אמיתי ובמקרים שהוא נישא בגיל צעיר, מדובר במתכון בטוח לצרות.
מצד שני, בגלל שהנשמות הגבוהות מסוגלות להכיל הרבה יותר תודעה נפשית, הכשרה רוחנית ופסיכולוגית יכולה לחולל אצלם פלאים. עוצמת הנשמה, כשהיא מכוונת לבנית כלים נכונה, יכולה לנצל אידיאות ועקרונות פסיכולוגים, הרבה יותר טוב.
זאת אומרת, כשמדובר נשמות גבוהות, רצוי ונכון, לא להתחתן מוקדם, אלא ההפך, לנסות להשיג הכשרה ואימון רוחני לחפני הנישואים, כך שהאדם מגיע אל בניית המשפחה כשהוא בשל ומאוזן.
נכון, נשמה גדולה באמת, לא ממש מסוגלת להיות שבעת רצון, רק מניהול חים נורמאלים. זה כמעט ולא קורה, עם כל זה, כאשר הכלים נבנים לפני שנחשפים למציאות מאתגרת, הנשמה הגבוהה תגיב הרבה יותר טוב.
עד כאן התיאוריה הקבלית.
עכשיו השאלה היא, עד כמה נוגעים העקרונות הקבליים האלו לתורת ברסלב.
ובכן, כלל האצבע הוא כזה, רבי נחמן באמת רצה לקבל את כל הנשמות,אבל הוא ידע שמה שטוב לקטנים, לא טוב לגדולים. לא כל תלמידיו הפנימו את המסר הזה, אבל כשהוא תכנן את תורת ברסלב, הוא פיצל אותה לשני זרמים ברורים.
ספר המידות, מתאים לנשמות קטנות, הוא מכוון אותן באופן מושלם, אבל הוא כמעט חסר תועלת לנשמות גבוהות.
ליקוטי מוהר"ן ושיחות הר"ן מיועדים לגבוהות וסיפורי מעשיות טובים לכולם.
זו טענה מאוד מהפכנית, כי מה שהיא אומרת, זה שההמלצות שנותן רבינו בליקוטי מוהר"ן ובתוכן התבודדות ונקודות טובות, הם לא רלוונטיים לרב בני האדם.
img src="http://wallpaper-million.com/Wallpapers/r/Lonely-girl-in-a-blue-dress-on-a-rock-wallpaper_5088.jpg" width="773" height="599" class="alignnone" />
מצד שני, ספר המידות, על כל קשיחותו ומטיפנותו, מתאים דווקא לקטנים, שהיית חושב שלא צריך לבלבל להם במוח.
אז היית חושב.
האמת היא שאם ניזכר בתחילת המאמר, נראה שהחלוקה הזו גם הגיונית וגם נכונה. הנשמות הקטנות "יוצרות כלים" בזכות התנהגותן בעולם החומר, באופן זה הן פועלות באופן רוחני. נקודות טובות והתבודדות, לא יעזרו להן.
אצל הנשמות הגבוהות זה בדיוק ההפך.
הרוחניות שלהן, כמעט לא מרגישה בפעילויות הגשמיות והפיזיות ולכן, כל הטקסים והתהליכים המטריאליסטים, כמעט לא משפיעים עליהן ברמה הרוחנית, הם מכילות אותן. הן צריכות להתמודד עם הנפשיות שלהן, כדי להתקדם.
יאללה שיהיה שבוע מקסים לכולנו.
ארשה לעצמי לצטט את ההקדמה לליקוטי מוהר"ן מתוך אתר ויקיטקסט.
ומי שרוצה לטעם צוף דבש אמרי נעם האלו צריך להעמיק בעין האמת בעיון גדול הדק היטב להבין הדבר על מתכנתו עד מקום שיד שכלו מגעת. אשרי אדם מצא חכמה ואדם יפיק תבונה להבין היטב פשטיות הדברים האלה הנאמרין בספר הקדוש הזה. ואף~על~פי~כן הוא מלתא דשויא לכלהו. כי גם אשר קצרה ידו להבין דברים עמקים. הוא גם הוא יוכל למצא מרגוע לנפשו בדברי הספר הקדוש הזה. בדברי העצות הקדושות והמוסר הנפלא היוצאים מכל תורה ותורה. כפי אשר יאיר ה' עיני שכלו להבין כונה הפשוטה שהכניס רבנו, זכרונו לברכה, בתורתו הקדושה.
מעניין שהיה זה אותו אדם שכתב בליקוטי הלכות, הלכות גילוח, הלכה י' את הדברים הבאים "כי אנשים פשוטים וקטני הערך, בודאי אי אפשר להם להם להשיג השגת אלוקות, ועיקר חיותם ותקוותם לזכות לתכלית הניצחי, לתכלית האמיתי הוא רק על ידי אמונה."
מדהים נכון?
בכלל לא מדהים, כי ציטוטים אינם הדרך להוכיח, תמיד תמצא ציטוט סותר.
אתה צריך להציע מודל רוחני שיוכיח את הציטוט שלך, אחרת הציטוט חסר משמעות.
בכולנו יש מהחכם ומהתם,
כשאנחנו מרגישים שעקב הידע שלנו אין לנו עם מי לדבר בעולם הסובב אותנו זאת בהחלט יכולה להיות תחושתו של החכם לאחר שחזר לעיירה שלו והרגיש בודד עד כדי כאב,
כשרבינו אומר שמגדול ועד קטן אי אפשר להיות איש כשר כי אם ע"י התבודדות ואנחנו מנכסים את העצה הזאת לנשמות גבוהות ומגדירים אותה בתור לא רלוונטית לרוב בני האדם זה נשמע לי עפעס לא תמים…
אתייחס לסיפא קודם כל.
הנחתום כאן מעיד על עיסתו.
כמו שרשב"י כתב על ספר הזוהר, שיש בו סגולות אינהרנטיות, שאינן קשורות להבנת תוכנו, רבינו יכול לעשות אותו דבר, כיוון שניתנה לו הרשות לנהל את המציאות באופן כזה.
אם יש דעה שהספר בעצמו יכול להוות שמירה לבית, או שדקלום ממנו מרחיק מזיקים, אנו לא חולקים על זה, בוודאי שזה אפשרי.
מה שאמרנו זו דעתנו שכל העיניינים הרשומים בליקו"מ, לא שייכים לנשמות נמוכות ובכלל זה גם התבודדות. ג'וגינג עדיף לאלו בהרבה. ההתבודדות שלהם חסרת משמעות, כי אין להם כמויות של אנרגיה כלואה בתוך ה"כלים".
שוב, אנחנו גולשים כאן לקבליזם וזה מדרון חלקלק, כי כולם רוצים לדעת מי הם ומה הם ומה הם צריכים לעשות. תורת האנרגיות מפתה, אסל זה לא עיניינינו כאן. מה שחשוב הוא להבין את עיקרון ההפרדה. העיסוק הרוחני הטהור, הוא חסר משמעות לנשמות הנמוכות.
מהיבטים מסויימים הנשמות הגבוהות, לא יוצאות נשכרות מכל מיני טקסים ומנהגים שטובים וחשובים לנשמות הנמוכות. זה מה שצריך לזכור, כי זה מפתח חשוב, להבנה של ברסלב כשיטה.
לרישא של דבריך, אני אזכיר את מה שלימדוני רבותיי, שלמעשיות אין פשט.
הן לא משהו שניתן להסביר, הן לא משל לכלום. לא איבדת ולא והוציאה.
אם יכריחו אותי להסביר מה זה "סיפורי מעשיות", אז אני אגיד שזה ספר מיתולוגי. זאת האמת.
אין בך לא את החכם ולא את התם, שניהם משפיעים עליך מבחוץ, הם אלים בפנתיאון הברסלבי.
דרולנו, התיאוריה של הנישואים משהו מעניין אך לפי זה לנשמה גבוהה עדיף להתקדם ולהתפתח בצורה חוץ נישואית.האם נישואים יכולים להכנס למודל שהצגת?
ולגבי מה שענית לאחינו האנונימי הק' ,אם יש דיבור שכזה מרבינו או מרבי נתן הוא דורש התייחסות,מבשרך אל תתעלם…
אם הוא לא מעמיד מודל זה עדיין לא אומר שהמידע הזה לא דוחה את המודל שלך.
והוא יכול להעמיד מודל פשוט מאוד.יש מי ששוחה ברדודים ויש מי ששוחה בעמוקים…וזה אותה בריכה(כי הבריכת פיפי של הקטנים לא בא בחשבון :-)).
ככה ליקוטי מוהר"ן ,מי שלא מבין כלום יקרא את זה כמו פתח אליהו רק בשביל הנשמה.יש מי שיבין את המהלך הכללי,יש מי שיעיין בעומק הדברים,ויש מי שימצא את הספר הגנוז.(אני בפתח אליהו..)
Think abaut this
הגעת לאותה מסקנה, אליה הגיע גואטמה אדוננו , אלא שלבודהא היה תסביך בנוגע לביטול הסבל בעולם ולכן הוא מיהר להתנגד לנישואים.
למקובלים דווקא לא היה תסביך כזה ולכן הם תומכים בנישואים. זה ענין של סדר עדיפויות.
השאלה שלך מתאימה לתפיסה המקובלית, הנשמה הגבוהה פועלת בעולם, היא מזמנת לעצמה הזדמנויות ואתגרים, אחד מהחשובים בינהם הוא הזוגיות, כיון שבעזרתה , הנשמה הגבוהה יכולה להעצים את כוחה באופן משמעותי.
אבל כמו כל הדברים, אצל הנשמות הגבוהות, גם בזוגיות צריכה להיות הכנה ומוכנות נפשית, כיוון שהנשמות הגבוהות בדרך כלל מתחתנות בינן לבין עצמן, אזי הן צריכות להשמר מהאינסטינקט שלהם לדכא זו את זו.